Hisseli Tapu Nedir? Kooperatif Hissesi İle Farkı Nedir?
Gayrimenkul sahipliği, sadece bir mülkün tek bir kişiye ait olduğu geleneksel bir yapıdan çıkarak, hisseli tapu sistemine doğru evrim geçirmiştir. Ekonominin daralması ve toprak alanlarının sınırlı olması hisseli tapu ve kooperatif hisseli gayrimenkul sahipliğinin oranlarının arttığını görebiliyoruz. Hisseli tapu, bir gayrimenkulün birden fazla kişi tarafından ortaklaşa sahip olunduğu bir mülkiyet biçimidir. Bu sistem, genellikle aile üyeleri, iş ortakları veya mirasçılar arasında paylaşılan mülklerde karşımıza çıkar.
Hisseli tapu, paydaşların mülkiyet haklarını belirlemek için belirli bir oran veya miktarı temsil eden paylarla düzenlenir. Hisse sahiplerinin birbiri üzerinde belli sorumluluk ve yasal zorunlulukları bulunur. Bunlardan en önemlisi bireysel olarak kendi hissesini başka bir kişiye devrederken diğer hisse sahiplerine olan yükümlülükleridir. Hisseli tapu sahipleri arasında biri malını satmaya karar verdiğinde, diğer hissedarlar, malın aynı koşullarda kendilerine satılmasını talep etme hakkına sahiptir. Bu durum, şufa hakkının devreye girdiği noktadır.
Şufa hakkı (Ön Alım Hakkı), mal sahiplerine mülkiyetlerini koruma ve başkalarının mülkiyetine müdahale etme konusunda bir kontrol sağlar, hissedarlardan habersiz yapılan satışların Şufa Davası ile iptal edilmesi mümkündür. Ayrıca, şufa hakkının kullanılmasıyla ilgili belirli sınırlamalar ve koşullar olabilir, bu nedenle yerel yasal düzenlemelere dikkat edilmelidir. Ek olarak ilgili hissedarlar; İzale-i Şüyu Davası Açma Haklarına sahiptir. Paydaşlardan herhangi biri, taşınmaz üzerindeki ortaklığın giderilmesi amacıyla açılmaktadır. Bu durum da hisse sahiplerini zor duruma sokabilir.
Farklı hissedarların belirli bir gayrimenkul üzerinde hak sahipliğinin bir diğer yöntemi ise “Kooperatif Hissesi” dir. Kooperatif yapılanmasında bakanlığın denetiminde demokratik bir yönetim bulunur. Demokratik oylamaların olduğu kooperatif yapılanmasında gayrimenkul yatırımınız kooperatif sistemi ile güvence altına alınır.
Kooperatif yapılanmasındaki en önemli avantajları sıralamak gerekirse; Satış Kolaylığı, Güvenilirlik, Yasal Süreç Şeffaflığı, Yönetim ve Demokrasi, Maliyette ve Giderlerde Karlılık, Altyapı İmkanları ve Hızlı Süreç.
Hisseli Tapu ile en önemli farkı ve kooperatif sistemindeki avantajınız; kendi hissenizi dilediğiniz gibi bir başkasına devredebilirsiniz, bireysel olarak satışını gerçekleştirebilirsiniz. Hisseli tapuda olduğu gibi Şufa Hakkı (Ön Alım Hakkı) durumu söz konusu değildir.
Özet olarak gayrimenkul yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken konulardan biri olan hisse sahipliği ve hisse devri konularını iyi anlamak ve gerekli profesyonel yardımı uzman kişilerden almak gerekir. Greenlife Arsa olarak yatırım uzmanlarımız size en kazançlı yatırım şeklini sizlere sunar ve geleceğinizi sağlama almanıza yardımcı olur. Ekibimize tüm iletişim kanallarından ulaşabilirsiniz.